Αιτωλικό Γεφύρια

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Αιτωλικού

Τα δύο πέτρινα γεφύρια που ενώνουν το νησί του Αιτωλικού με την στεριά και εξασφαλίζουν την πρόσβαση οχημάτων και πεζών είναι κατασκευασμένα την περίοδο 1882-1885 ενώ αποτελούν επέκταση των αρχικών πέτρινων γεφυριών που είχαν κατασκευαστεί το 1848 από τον δήμαρχο Αιτωλικού Κωνσταντάκη Κουρκουμελή.

Αιτωλικό Γεφύρια

Ο δήμος Αιτωλικού είχε πάρει δάνειο για να κατασκευάσει τα γεφύρια το 1848 και έτσι το 1849 επέβαλε διόδια ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο. Το αρχικό τους πλάτος ήταν 4 μέτρα ενώ η τελική επέκταση τους τα έφτασε στα 8 μέτρα.

Τα γεφύρια είναι χτισμένα το δυτικό με 26 καμάρες, ενώ το ανατολικό με 32 και διαθέτουν πέτρινο στηθαίο. Έχουν ιστορική αξία και γι’αυτό έχουν κηρυχτεί διατηρητέα παρόλο που δεν είναι στην κατάσταση που θα τους άξιζε. Εμένα τουλάχιστον με τρομάζει το ένα μικρό πεζοδρόμιο και ο μόλις 8 μέτρων δρόμος διπλής κυκλοφορίας και βαρέων οχημάτων.

Αιτωλικό Γεφύρια

Τα πέτρινα γεφύρια του Αιτωλικού από δορυφορική φωτογραφία του google

Με την ματιά του επισκέπτη - μιας και δεν μου πέφτει άλλος λόγος καθώς πιστεύω ότι οι κάτοικοι με τους δημοτικούς άρχοντες πρέπει να αποφασίζουν τα του τόπου τους – θα προτιμούσα να υπήρχε μια καινούργια γέφυρα για τα οχήματα και τα παλιά πέτρινα γεφύρια να αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή χωρίς άσφαλτο, τσιμέντα, σωλήνες και σίδερα και να γίνουν πεζόδρομος. Αυτή τουλάχιστον θα ήταν κατά την άποψη μου η καλύτερη τουριστική αξιοποίηση τους.

ΑΙΤΩΛΙΚΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ